La CUP Arbúcies organitza una xerrada sobre cohesió i seguretat

El passat divendres 7 d'octubre la CUP Arbúcies va organitzar una xerrada/debat sobre cohesió social i seguretat. La seguretat és un tema que preocupa actualment. A l'estiu es van produir algunes baralles a la nit que van generar una sensació d'inseguretat al poble. L'Associació de Comerç d'Arbúcies es va reunir amb l'Ajuntament per tal de cercar-hi una solució, però l'única proposta del govern d'Entesa va ser... més policia.

Al ple del 14 de setembre, van aprovar una moció per demanar a la Generalitat que construeixi una comissaria de Mossos a Sant Feliu de Buixalleu. Així, diuen, tindríem els Mossos un pèl més a prop que ara, que els tenim a Santa Coloma de Farners. Òbviament la Generalitat ignorarà la petició: no té sentit fer una despesa així per no guanyar-hi res.

És per això que la CUP vam voler aportar propostes realistes amb la xerrada que vam organitzar. Els ponents van ser Xavier Pellicer, diputat de la CUP i membre d'Alerta Solidària, i Mostafà Shaimi, filòsof i professor del departament de pegadogia de la UdG.

En primer lloc, Pellicer va definir el concepte de seguretat en tota la seva amplitud. La inseguretat té diverses cares; són les baralles al carrer, és arribar justos a finals de mes pel preu de lloguer, és la delinqüència -de la més petita a la més gran- i inseguretat és també el que sentim les dones en tornar a casa de nit.

Mirar la seguretat en tota la seva amplitud ens fa tocar de peus a terra i veure que algunes coses no tenen solucions senzilles. La delinqüència més gran, com puguin ser les plantacions de droga, s'ha de combatre a nivell supramunicipal. La violència masclista només es pot extingir amb un canvi general de mentalitat, que es produirà a llarg termini.

Però sí que podem fer algunes coses en àmbit municipal per prevenir i eliminar la delinqüència més petita. D'una banda, reduir la misèria. D'altra banda, augmentar la cohesió social. Això evitaria que es produïssin tants conflictes de bon principi. Però en cas que sorgeixin conflictes, cal també actuar i la manera de fer-ho és amb la mediació de gent de la pròpia comunitat, cosa que de retruc augmenta també la cohesió social.

La intervenció de Shaimi va anar enfocada sobretot a com millorar la convivència i la cohesió social del municipi. Cal crear més vincles entre tot el poble per revertir la sensació d'inseguretat. Per tal de fer-ho, cal superar el racisme que tenim com a societat i començar a actuar de la mateixa forma amb tothom, independentment del seu color de pell. També cal lluitar contra el racisme, però no utilitzant el retret cap aquell veí que en alguna relliscada pugui fer algun comentari racista, sinó utilitzant la pedagogia.

Som conscients que les nostres tres línies d'acció (reducció de la misèria, augment de la cohesió social i mediació en conflictes) no són senzilles. Però les solucions més útils no són sempre les més simples.