Quina diferència hi ha entre l'abstenció, el vot nul i el vot en blanc?
En unes eleccions com poden ser les municipals, a part de votar les diferents candidatures, tenim tres opcions més: abstenir-nos, votar nul o votar en blanc. Votar en blanc és votar amb un sobre buit, sense cap papereta. Votar nul és votar amb un sobre que conté alguna cosa que no sigui una papereta electoral, com per exemple un paper amb algun missatge reivindicatiu. Abstenir-se és senzillament no votar.
A nivell de repartiment d'escons, votar nul té el mateix efecte que l'abstenció. A l'hora del recompte es notifica la quantitat de vots nuls, però no es tenen en compte a l'hora de repartir els escons.
En canvi, el vot en blanc sí que afecta al repartiment d'escons. Abans de repartir els escons proporcionalment fent servir la Llei d'Hondt, es descarten les candidatures que no hagin arribat a un mínim de vots vàlids, que en les eleccions municipals és el 5%. Com que el vot en blanc és un vot vàlid, votar en blanc fa que els partits necessitin més vots per superar aquest topall. En el cas de les municipals a Arbúcies, on es presenta Entesa, ERC i una candidatura fantasma del PSC, això afecta bàsicament al PSC, perquè Entesa i ERC és previsible que superin fàcilment el 5% dels vots. Així doncs, votar en blanc és, a grans trets, dificultar l'entrada al PSC i fer que el seu possible escó vagi a Entesa o ERC.
Com s'elegeixen els membres del Consell Comarcal i la Diputació?
A les eleccions municipals elegim els regidors de l'Ajuntament, però indirectament també elegim els consellers comarcals i els diputats de la Diputació de Girona. Els vots de cada partit local poden associar-se a un partit d'àmbit supramunicipal. Els vots d'ERC Arbúcies van, òbviament, a ERC. Mentre que els vots d'Entesa van a Independents de la Selva, un petit partit de dretes que governa el Consell Comarcal gràcies a un pacte amb Junts i el PSC.
Els escons de la Diputació es reparteixen entre diferents circumscripcions que corresponen als partits judicials. A cada partit judicial, els diputats s'assignen proporcionalment respecte el nombre de vots, seguint la Llei d'Hondt. Al Consell Comarcal, en canvi, dos terços dels consellers es decideixen en funció del nombre de vots, mentre que l'altre terç es decideix en funció del nombre de regidors.